22.03.2023

Elinvoimaryhmä aloittaa kevään aikana

Elinvoimaryhmä kokoaa elinkeinoelämän, luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden edustajia yhteistyöhön.

Pieksämäen kaupungin elinvoimaa edistävien tahojen yhteistyö kasvaa. Uusi elinvoimaryhmä aloittaa toimintansa kevään aikana ja sen tehtäviin lukeutuu yhteistyön tiivistämisen lisäksi uudenlaisten ehdotusten tekeminen kaupungin elinvoiman kehittämiseksi. Pieksämäen Yrittäjät ry on ottanut ilahtuneena uuden yhteistyömuodon vastaan.

Pieksämäen kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina kokouksessaan valtuustoaloitteita. Kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginhallituksen on vuosittain esitettävä valtuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä aloitteista huhtikuun loppuun mennessä, ellei valtuusto ole niitä edellisen vuoden loppuun mennessä käsitellyt. Samalla kaupunginhallitus ilmoittaa, mihin toimenpiteisiin niiden johdosta on ryhdytty. Kaupunginvaltuutettu Risto Ockenströmin (kesk.) joulukuussa 2022 tekemä valtuustoaloite elinvoimalautakunnan perustamisesta oli yksi seitsemästätoista valtuustoaloitteista, jotka on loppuun käsitelty.

Samassa kokouksessa käsiteltiin kuntalaisaloitteita. Loppuunkäsiteltyihin kahteen kuntalaisaloitteeseen kuului Riitta Huttusen kesäkuussa 2022 tekemä kuntalaisaloite taideohjelman luomiseksi Pieksämäelle sekä julkisen taiteen hankinnat asemanseudun rakennustyön yhteydessä prosenttiperiaatetta noudattaen. Taideohjelman laatiminen on käynnistetty Pieksämäellä ja tavoitteena on, että se valmistuu tämän vuoden aikana. Tavoitteisiin kuuluu myös teknisen toimen mukaan saaminen prosenttiperiaatteen noudattamiseen. Säännöllisesti kokoontuva verkosto Taide-toimijat ovat mukana suunnitelman edetessä.

Toinen loppuun käsitellyistä kuntalaisaloitteista oli Heikki Martikaisen heinäkuussa 2022 tekemä aloite uimarantojen osoitetuista tupakkapaikoista. Pieksämäen kaupunki on todennut, että ensi kesänä uimarantojen tupakointipaikat merkitään merkein. Muutos on osa vuoden 2023 uimarantojen perusparannusinvestointeja.

Elinvoimaryhmä kokoaa
toimijat yhteen

Pieksämäen kaupungin elinvoimatyön kehittämisestä on keskusteltu vuoden alussa valtuustoryhmien puheenjohtajien kokouksessa. Sen aikana elinkeinoelämän, luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden yhteistyön tiivistämiselle nähtiin tarvetta. Organisointimuodoista sopivimmaksi katsottiin kaupunginhallituksen asettama elinvoimaryhmä.

Pieksämäen kaupunginhallitus päätti kokouksessaan helmikuussa asettaa elinvoimaryhmän, johon se pyysi Pieksämäen Yrittäjät ry:tä ja Etelä-Savon Kauppakamarin Pieksämäen osastoa nimeämään molempia yhden edustajan elinvoimaryhmään.

Kaupunginhallitus nimesi elinvoimaryhmään jäseniksi kaupunginjohtaja Ulla Nykäsen, elinkeinojohtaja Markus Vesterisen ja heidän lisäkseen hallituksen jäsenistä Tuula Kurosen (SDP), Petri Lapin (kesk.) ja Heikki Skytän (kok.). Samassa kokouksessa todettiin, että elinvoimaryhmällä on oikeus kutsua ryhmän työskentelyyn asiantuntijajäseniä.

–Ensimmäisen palaverin ajankohdasta on lähetetty tieto elinvoimaryhmään nimetyille. Samalla on nimetyiltä pyydetty ehdotuksia elinvoimaryhmän työskentelyyn nostettavista teemoista. Myös kokoontumisen määristä ja ajankohdista keskustellaan ensimmäisessä kokouksessa, Ulla Nykänen selvittää.

Yksi elinvoimaryhmästä ilahtuneista toimijoista on Pieksämäen Yrittäjät ry. Yrittäjäjärjestöllä on toiminut oma elinkeinotyöryhmä vuoden 2022 alusta lähtien. Siihen kuuluu viisi hallituksen jäsentä, joihin lukeutuu pitkän linjan yrittäjiä ja lisäksi ryhmää vahvistaa nuori yrittäjä. Pieksämäen Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Jussi Hentunen ja varapuheenjohtaja Anneli Miettinen kertovat, että työryhmä kokoontui säännöllisesti noin kerran kuukaudessa pohtimaan Pieksämäen elinvoimaan liittyviä asioita. Lisäksi kokouksiin kutsuttiin erikoisasiantuntijoita sekä kaupungin ylimpiä virkamiehiä.

–Mielestämme uuden elinvoimatyöryhmän perustaminen kaupunkiin on erittäin tarpeellinen ja olemme yrittäjäyhdistyksessä tehneet pohjatyötä asian eteen. Näemme että työryhmä on nopea ja ketterä reagoimaan elinvoima-asioiden eteenpäin viemiseen. Työryhmä voi tehdä esimerkiksi valtuustolle esivalmistelun, pohjatyön, ja näin asioiden käsittely valtuustossa nopeutuu, Hentunen ja Miettinen arvioivat.

Pieksämäen Yrittäjät ry on hallituksen kokouksessa 16. helmikuuta nimennyt elinvoimaryhmään Anneli Miettisen ja varahenkilöksi Jussi Hentusen.

Elinvoimatyön rooli kasvaa
tulevaisuuden kunnissa

Uuden elinvoimaryhmän tehtäviin kuuluvat kaupungin elinvoimaa edistävien tahojen yhteistyön tiivistäminen sekä ehdotusten tekeminen kaupungin elinvoiman kehittämiseksi. Jos ehdotukset aiheuttavat kustannuksia, ne tulee esittää viimeistään lokakuussa, jotta ne on mahdollista huomioida talousarvion ja -suunnitelman laadinnassa.

Vireillä oleva TE-uudistus tuo muutoksia kuntien elinkeinoelämään lähivuosina. Sen myötä valtion järjestämisvastuulla olevat työvoimahallinnon tehtävät siirtyvät pääosin kuntien järjestettäviksi. Ulla Nykäsen mukaan valtuustossa on tehty useita esityksiä kaupungin hallinnollisen organisaation muutoksista.

–TE-uudistusta koskeva lainsäädäntö on maaliskuussa hyväksytty ja valtion järjestämisvastuulla olevien työllisyyspalvelujen hoito siirtyy pääosin kuntien järjestämisvastuulle vuoden 2025 alusta lukien. Uudistus muuttaa merkittävästi kuntien tehtäviä ja uusien tehtävien organisointi on joka tapauksessa huomioitava kaupungin hallinnossa. Tämän vuoksi ei nähty perustelluksi muuttaa hallinnon organisointia ja hallintosääntöä tässä vaiheessa, kun TE-uudistuksen valmistelu on kesken ja se tulee joka tapauksessa aiheuttamaan hallinnollisia muutoksia, hän kuvailee.

Nykänen kertoo, että elinvoimaryhmän asettaminen on elinkeinolautakunnan perustamista kevyempi vaihtoehto. Se ei hänen mukaan edellytä raskasta hallintosäännön muutosprosessia. Hallintosäännön muuttamiseen tarvitaan kaupunginvaltuuston päätös.

–Sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastustoimi siirtyivät hyvinvointialueille valtion järjestämisvastuulle tämän vuoden alussa. Uudistusta perusteltiin myös sillä, että sote-palvelujen ja pelastustoimen siirtyessä pois kuntien tehtävistä, pystyvät kunnat keskittymään entistä paremmin elinvoimatyöhön. Elinvoimatyöryhmän perustaminen vastaa myös tähän muutokseen, Nykänen toteaa.

Elinvoimaa edistäviä hankkeita ja
houkuttelevaa asumista

Uudessa elinvoimaryhmässä käsiteltävät teemat tulevat muotoutumaan jäsenten esiin tuomien aiheiden myötä. Ulla Nykäsen mukaan ryhmän jäsenet voivat tehdä ehdotuksia teemoista ja esitykset huomioidaan työskentelyssä. Hän näkee, että sopivia teemoja voisivat olla muun muassa kaavoituksen ja asumisen edistäminen, TE2024-hankkeen valmistelu sekä lisäksi hankinnat ja elinvoimaa edistävät hankkeet.

Pieksämäen Yrittäjät ry painottaa, että se haluaa tehdä yhteistyötä niin päättäjien, virkamiesten kuin yrittäjien kesken. Yrittäjäjärjestö ei halua ottaa alkuvaiheessa kantaa elinvoimaryhmässä käsiteltävistä teemoista. Jussi Hentunen ja Anneli Miettinen toteavat, että yrittäjät tekevät toiminnassaan yhteistyötä yli maakuntarajojen ja yrittäjät haluavat ja uskovat, että työryhmä pystyy jatkamaan yhteistyötä ottaen huomioon eri vaihtoehdot Pieksämäen elinvoiman kasvattamiseen.

–Pieksämäen Yrittäjät ry ei halua etukäteen ohjeistaa ryhmää ennen kuin se on kokoontunut ja miettinyt oman strategian miten ryhmä toimii ja vaikuttaa. Työryhmässä otamme kantaa painopistealueisiin, joilla vaikutamme koko Pieksämäen seudun elinvoiman lisäämiseen.

Riika Paukkonen, kuva: Pieksämäen kaupunki