Liikkuminen ja ulkoilu arjen keskellä antaa voimaa sekä virkeyttä syksyyn. Keski-Savon kunnat tarjoavat monipuolisia lähiliikuntapaikkoja sekä luontokohteita liikkumiseen yksin tai ystävän kanssa. Lähde rohkeasti tutustumaan lähiseutuusi kuntien liikunta-alan ammattilaisten innostamana! Sinun Savon juttusarjassa on vuorossa Leppävirta.

Lvirta2.jpg

Liikuntavinkki: Lähde retkelle Orinoroon

Lähde joulukuiselle retkelle Orinoron rotkolaaksoon, joka on Leppävirralla sijaitseva yksi Savon seitsemästä ihmeestä.

Orinorossa patikointi ja retkeileminen onnistuu hyvin vielä marras-joulukuussa, kun ei ole vielä paljon lunta tai jopa ei ollenkaan. Parasta, mitä tähän aikaan vuodesta retkeilemisessä voi kokea, on se, että saat retkeillä rauhassa, ilman ruuhkaa, todennäköisesti yksikseen ja vain luonnonääni ja rauha ympärilläsi. Voit kiertää pidemmän reitin Mustinmäki-talolta, jolloin luontopolkua rotkolle on 3,3 km tai lyhyemmän reitin Hanhiahontien P-paikalta, jolloin reitin pituus rotkolle on 0,9 km, kiertämällä koko lenkin matkaa pisimmillään tulee noin seitsemän kilometriä.

Retkelle kannattaa varautua kosteutta kestävillä jalkineilla sekä liukuesteillä (esimerkiksi nastat kengän pohjissa), koska katetut alueet ovat jo osin jäisiä ja liukkaita. Lisäksi polut ovat osittain kosteita. Mukaan kannattaa ottaa jokin istuinalusta, jotta voi istahtaa matkalla oleville penkeille nauttimaan luonnonrauhasta. Kodalla on valmiina istuinalustat. Orinoro on ihana paikka rauhoittumiseen, pysähtymiseen, nauttimiseen ja siihen, että voi huomata miten pieni ihminen loppujen lopuksi on luonnon monimuotoisuuden rinnalla.

Tiesitkö, että Orinoron rotkolaakso on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi lokakuussa 1986. Orinorosta kerrotaan monia tarinoita ja yhdessä tarinassa kerrotaan paikan synnystä näin: ”Orinoro syntyi, kun Luojalta loppui luomistyössään maa ja sitä piti ruveta venyttämään: maankuori repesi Orinoron kohdalta. Katsohan tarkkaan, eikö seinämät näytäkin olevan irtaantuneet toisistaan!”

Todellisuudessa rotkolaakso on syntynyt jääkauden aikaan noin 10 000 vuotta sitten, jolloin sulamisvedet ovat sen uurtaneet. Rotkolaakso on 200 metriä pitkä ja syvimmiltään 20 metriä korkea. Laakson pohjalla pulppuaa lähde.

Mahtavaa ja kiireetöntä retkeilypäivää hyvien eväiden ja hyvien jalkineiden kera!

Teksti ja kuvat:
Leppävirran liikuntapalvelut
Henna Soininen